Afskallet havre til økologiske husdyr, del II 2016
Havre har en række unikke foderegenskaber, som pt. ikke udnyttes i foderforsyningen til økologiske husdyr. Projektets formål er at undersøge potentialet ved afskallet alm. havre som højværdifoder. Havre er den mest dyrkningssikre økologiske vårsædsart. Havre giver det højeste udbytte i foderenheder (FE) pr. ha og har den bedste proteinsammensætning. Havre har dobbelt så højt indhold af fedtsyrer sammenlignet med de øvrige kornarter. Den høje andel af skaller nedsætter dog havrens foderværdi. I projektet arbejdes med afskalning og fodring med havre.
Perspektiverne i fodring med afskallet havre udforskes gennem følgende aktiviteter:
- Markforsøg: 10–15 havresorter afprøves, og deres fordringsmæssige værdi afdækkes. Der findes sorter med bedre foderegenskaber end dem, der dyrkes i dag. Der er fokus på FE pr. kg tørstof, proteinindhold, proteinkvalitet, fedtsyreindhold, fiberindhold og skalprocent. Ved Afskalningsforsøg på gårdanlæg undersøges havresorternes egnethed til afskalning. Afskalningens indvirkning på foderværdien varierer efter skalprocent og afskalningsegenskaber.
- Fjerkræbedrifter: Havre skal afskalles, hvis det skal bruges som foder til fjerkræ. Et fodringsforsøg med slagtekyllinger samt erfaringer fra ægproducent Jan Volmer skal beskrive, hvordan afskallet havre bedst anvendes i praksis.
- Kvægbrugsbedriften: Hvilke muligheder ligger der i fodring med ren- og afskallet havre til økologisk malkekvæg? Kan havre blive en væsentlig fedtkilde?
Projektets overordnede fokus vil være at gøre havre mere anvendelig som foderkorn samt, at bidrage med essentielle aminosyrer til udfasningen af de sidste 5 pct. konventionelle fodermidler.